Kør længere på literen

Med benzinpriser i omegnen af 11 kr/l er det vist oplagt at promovere denne artikel fra FDM (også publiceret i IdeNyt) som giver nogle gode tips til økonomisk kørsel.

Det første, du kan gøre, er at overveje, hvordan du kører i trafikken. Hårde nedbremsninger med efterfølgende acceleration koster på benzinbudgettet. Det er langt bedre at holde en fornuftig afstand, så du kan følge trafikken glidende. Prøv at forudse, hvad der sker længere foran. En energibevidst kørsel betyder en besparelse på 10-15 % i forhold til det normale forbrug. Og du sparer ikke alene penge, men skåner samtidig også miljøet! Af hensyn til miljøet er det også en god idé at skifte til en lavere oktan. Er din bil fra efter 1. oktober 1990, så kan du uden videre gå over til 95 oktan blyfri benzin. Er din bil ældre end det, så kan du spørge dig for på værkstedet eller hos din bilforhandler.


Ti gode råd, der sparer på benzinforbruget

• Få justeret motoren
En motorjustering kan forbedre en motor, der står forkert, så meget, at benzinforbruget falder med 10 %. Og mængden af skadelige stoffer i udstødningsgassen mere end halveres.

• Korrekt dæktryk
Kørsel med et dæktryk, der er 0,5 bar lavere end anbefalet, betyder 2-3 % i merforbrug og et større dækslid. Brug derfor altid det foreskrevne dæktryk. Du skal også være opmærksom på, om der er anbefalet forskellige dæktryk ved let og fuld belastning.

• Undgå den kolde motor
En kold motor bruger væsentligt mere brændstof end en varm. Brug derfor ikke bilen til korte ture. En motorvarmer er en god investering til gavn for både miljø, komfort og levetid.

• Pas på vindmodstanden
Tag campingspejle, tagbagagebærer og lignende af, når de ikke er påkrævede. Fx betyder en bagageboks på taget i gennemsnit 10 % øget brændstofforbrug. En cykelholder med to cykler bagpå giver et merforbrug på 10-15 %. Og sidder den på taget, stiger merforbruget med 20-30 %.

• Luk døre og vinduer
Sørg for, at døre, bagageklap og motorhjelm er lukket helt. Kørsel med åbent soltag betyder et merforbrug på ca. 4 %. Kørsel med halvåbne for- eller sideruder betyder i gennemsnit 5 % øget benzinforbrug. Hold derfor vinduerne lukkede, og brug i stedet bilens ventilationssystem.

• Undgå aircondition
Aircondition øger merforbruget med 10 % og er ofte helt unødvendigt i vores klima.

• Skub chokeren ind
Kørsel med chokeren trukket ud betyder mindst 10 % øget brændstofforbrug og 10 % ekstra forurening. Kør derfor med det samme, og skub chokeren ind så hurtigt som muligt. Sluk også elbagruden så hurtigt som muligt. En tændt elbagrude øger brændstofforbruget med 2-5 %.

• Undgå tomgang
Start først bilen, når du skal køre. Tomgang belaster miljøet og koster brændstof. Skal du vente, så sluk motoren. Selv ved en ventetid på 30 sekunder er det bedre at genstarte motoren end at lade den gå i tomgang.

• Kør i højest mulige gear
Du kan godt accelerere og alligevel køre økonomisk. Kør altid højest mulige gear. Et højt omdrejningstal i lavt gear koster ekstra brændstof. Motoren må ikke sejtrække – det skader motoren og øger benzinforbruget.

• Stop ordentligt
Lad være med at køre i fuld fart hen mod et trafiklys, når du kan se, du skal standse. Tag i stedet farten af i god tid ved at lette foden fra speederen. Lad være med at gasse op, når du holder for rødt – det forurener, koster brændstof og giver mere støj.

Artikel: Kør længere på literen

Related posts