Ikke gratis men 0kr

Ifølge dansk markedsføringslov er det ikke tilladt at reklamere for at noget er gratis. Til gengæld må man gerne hævde at prisen er 0 kr.

For mig er der ikke megen forskel. Om jeg skal give 0 kr (+ evt. gebyr) eller om noget er gratis (+ evt. gebyr) giver inde i mit hovede  ca. det samme resultat, så jeg har svært ved at forstå hvor forskellen skulle være.

Viasat er i deres radioreklamer gået skridtet videre. Man kan ifølge disse ikke få lov til at købe en satbox hos dem fordi den kun koster 0 kr. Den er altså ikke gratis men koster heller ikke noget, så derfor kan man ikke købe den. Logikken er klar nok. 0 kr er det samme som gratis så derfor betaler man ikke noget. Til gengæld skal man binde sig til at betale dem for at bruge boxen, men det nævner de ikke noget om.
Så man kan altså ikke købe noget, der er gratis. Det siger vel sig selv. Man kan heller ikke købe noget der koster 0 kr, for hvis det koster 0 kr er det jo gratis. Man kan ikke få noget der koster 0 kr for når det har en pris indebærer det jo at man køber, ellers har prisen ingen betydning og det kunne ligeså godt være gratis (bortset fra at det må det ikke være).

Markedsføreingsloven er skruet sådan sammen for at vi forbrugere ikke skal blive snydt af løfter om at noget er gratis, når det i virkeligheden koster 0 kr.  Og det kan vi jo så gå og glæde os over…

Related posts