Sociale medier dræber kreativiteten


I dag er det første april. Aprilsnardagen. Den dag hvor man traditionelt skal forsøge at narre så mange som muligt med små kreative påfund.

Dengang jeg var en bette knejt (onde tunger vil påstå at det er jeg stadig) var TV Avisen dagens højdepunkt. Det var den ene dag om året hvor jeg bare SKULLE se nyhederne og forsøge at gætte hvilken underlig historie de havde fundet på.

Men nu når jeg logger på Facebook (det er selvfølgelig det første der sker når jeg vågner) er mit feed oversvømmet af folk der skriver: “I dag er det første april. Spændende at se hvad folk finder på” eller “Jeg tror ikke på noget i dag“.

– Jeg har vundet en million i lotto. Jeg gi’r bajere til alle i aften
– Aprilsnar! Mig kan du ikke narre!
– Nej, dit fjols. Men jeg har 400 venner på facebook. Hvis du havde holdt din kæft kunne vi måske have moret os sammen i stedet for at du absolut skal spille smart. Kan du måske selv finde på noget bedre.

Det gælder ikke længere om at være kreativ og finde på små sjove historier, der kan narre andre. I stedet synes det at være mere udbredt at 1. april er en konkurrence om hvor mange afsløringer man kan præstere. Af en eller anden grund er det vigtigere at fortælle at “Mig har du altså ikke narret” end at se hvor mange andre der kan blive narret”.

De sociale medier er selvhævdelsens mekka og skamløs selvpromovering tillader ikke at man holder sig i baggrunden. Ej heller at andres kreativitet belønnes.

Det er ærligt talt lidt synd.