Beklager, din konkurrence er ulovlig

Julen er hjerternes fest… Men julen er også konkurrencernes højtid. Og på Facebook går forskellige virksomheder nærmest amok med forskellige kampagner, der udover at promovere deres brand også skal skaffe flere LIKES til deres side.

Problemet er bare at alt for mange virksomheder ikke har sat sig ind i reglerne på Facebook, som meget kort gengivet fortæller, at man ikke må betinge konkurrencen af, at man foretager en handling direkte på Facebook.

Det betyder at man ikke må kræve at der trykkes LIKE. Man må ikke kræve at man skriver på væggen, hverken sin egen eller virksomhedens. Man må ikke kræve at man ændrer sit profilbillede osv.

Her er et glimrende eksempel på hvad man ikke skal gøre. Den er plukket d.2/12-2011.

Når Facebook sætter den slags grænser op, er det ikke for at drille annoncørerne. Det er for at beskytte sig selv.
Hvis man ikke længere kan stole på om det ens venner synes om, virkelig er noget de synes om, og om det indhold og de kommentarer der ligger, er udtryk for deres egne meninger, mister folk tiltroen til Facebook, og hvis tiltroen forsvinder så forsvinder grundlaget for Facebooks eksistens også.

Indrømmet. Facebook har sikkert også en noget mere egoistisk og en anelse dobbeltmoralsk grund til at gøre det, da de samtidig skal beskytte deres egne Ads, der også inkluderer en form for vennehverving – eller i det mindste blåstempler de annoncerede sider med antal og navne på venner, der i forvejen synes om dem.

I Norge har man sendt et standpunkt om marketingindhold i sociale medier til høring. Skulle det ende med en tilføjelse i den norske markedsføringslov, betyder det at ombudsmanden kan træde ind i de sager, som Facebook ikke selv går ind i, men samtidig skal det nævnes at Facebook selv er begyndt at håndhæve reglerne, hvilket allerede har ført til flere sidelukninger.
Læs Forbrugerombudsmandens pressemeddelelse her

Når jeg i løbet af december går ind og påpeger ulovligheder ved konkurrencer, er det ikke et udtryk for at jeg ikke vil vinde. Det er heller ikke fordi jeg er i lommen på Facebook. Jeg vil bare gerne beskytte mit favorit sociale netværk, så jeg også i fremtiden har mulighed for at skelne mellem reelle holdninger og kommercielt indhold.

Skulle du være i tvivl om reglerne så er de lige her:
Facebook Promotion Guidelines

Skulle du også have lyst til at deltage i min lille selvbestaltede kampagne mod ulovlige Facebook konkurrencer, vil jeg opfordre dig til at smide linket til denne post som en kommentar på de ulovlige konkurrencer du skulle finde.

Related posts